Estiu Enriquit és una estratègia de l’Aliança Educació 360 per posicionar la necessitat de polítiques públiques que despleguin oportunitats socioeducatives durant l’estiu, amb criteris d’equitat i qualitat perquè tots els infants i adolescents puguin mantenir el seu desenvolupament competencial durant els mesos de vacances escolars.
Les activitats d’estiu són oportunitats excel·lents per al gaudi i la socialització d’infants i joves així com per a millorar competències relacionals, expressives, lingüístiques, de pensament crític, de curiositat, de creativitat i de moltes altres essencials per a la vida.
Malauradament, però, no tots els infants i joves hi accedeixen en igualtat de condicions. El baix poder adquisitiu de les famílies, el desconeixement de l’oferta i dels procediments per accedir-hi, el desconeixement dels seus beneficis pels infants i joves, l’allunyament o manca de factors de pertinença a les propostes o entitats, la manca d’una oferta equilibrada territorialment i de proximitat són alguns dels factors de desigualtat i exclusió en la participació a activitats d’estiu.
La recerca afirma que la pèrdua d’oportunitats d’aprenentatges durant l’estiu que pateixen els infants i adolescents d’entorns desafavorits pot arribar a produir una regressió dels aprenentatges equivalent a 2 o 3 mesos d’escolarització cada estiu. L’efecte acumulatiu d’aquesta bretxa d’aprenentatges durant l’estiu podria traduir-se, al final de l’educació primària, en tres anys de diferència entre alumnes més i menys avantatjats.
Aquesta situació demana una política pública que desplegui estratègies municipals o comarcals en tres eixos prioritaris: equitat, connexió i qualitat. Les administracions locals són les que poden aportar les condicions necessàries perquè en tots els municipis existeixin aquestes oportunitats educatives i siguin accessibles a tots els infants i joves, en especial els més desafavorits.