L’abandonament escolar prematur (AEP) és un dels principals reptes del nostre sistema educatiu i afecta infants i joves d’arreu de Catalunya. Però fins a quin punt la racialització o el racisme estructural influeixen en aquest fenomen?
Aquesta jornada organitzada per la Plataforma Zero Abandonament i la Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista de la Universitat de Girona posa el focus en com la incorporació de la perspectiva antiracista en les polítiques educatives i municipals pot ser una eina clau per reduir l’abandonament escolar i construir una educació més inclusiva i equitativa.
- Relacionat: Llegeix la publicació De l’abandonament a les trajectòries d’abandonament escolar: els processos de racialització des de l’àmbit educatiu
Sabem que la discriminació estructural, la segregació escolar i els biaixos institucionals afecten especialment infants i joves racialitzats, però sovint no es tenen en compte com a factors determinants en l’AEP. En aquest context, l’adopció d’una mirada antiracista no és només una qüestió de justícia social, sinó una estratègia essencial per garantir que tots els infants tinguin les mateixes oportunitats educatives.
En aquesta jornada ens preguntem com la racialització i el racisme institucionals impacten en les trajectòries i oportunitats educatives.
- Per què cal una mirada antiracista dins i fora de les aules per reduir l’AEP?
- Quin paper juguen les polítiques locals antiracistes en la lluita contra l’AEP?
- Com podem incorporar una perspectiva antiracista en les polítiques d’educació i de lluita contra l’AEP?
- Com podem garantir que els currículums i les pràctiques educatives siguin més inclusius i representatius de la diversitat de les nostres aules?
- Com les barreres administratives poden dificultar l’accés de les famílies migrades a recursos educatius essencials com beques o ajudes de menjador?
- Quines accions concretes es poden impulsar des dels centres educatius i les comunitats per promoure una educació equitativa?
L’objectiu és explorar el potencial de la mirada antiracista com a eina per lluitar contra l’AEP, promoure el debat i recollir propostes concretes per a la seva implementació en el territori.
A qui va adreçada?
- Agents socials i educatius: Professionals de l’educació, orientadors i altres actors implicats en l’acompanyament de joves en risc d’abandonament escolar.
- Personal tècnic de l’administració local: Responsables d’educació, serveis socials i joventut interessats a incorporar la perspectiva antiracista en les polítiques municipals.
- Entitats del tercer sector: Organitzacions que treballen en l’àmbit educatiu i comunitari per garantir una educació equitativa per a tothom.
Si vols ser part del canvi i contribuir a la construcció d’un sistema educatiu més just i equitatiu, no hi pots faltar.
- Vols més informació? Contacta a [email protected]
Programa
10:30 – 10:45 Benvinguda i Presentació de la jornada, Rosalina Alcalde, directora de la Plataforma Zero Abandonament de la Fundació Bofill.
10:45 – 11:30 Per què parlar de la racialització de l’AEP? Conversa amb activistes antiracistes coneixedores de l’àmbit educatiu:
Conversa conduïda per Mostafà Shaimi, Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista-Universitat de Girona.
- Miguel Jiménez, Fundació Secretariado Gitano.
- Natalia Nadal, Directora de l’escola La Farga i membre de Salt Educa (UdG).
- Hatim Azahri, Joves Units de Poble Sec.
- Déguène Eufemia Seck Martín, Coordinadora d’Associacions Senegambianes de Catalunya.
11:30 – 11:45 Torn obert de preguntes
11:45 – 12:30 Taula Rodona: Estratègies antiracistes per revertir l’AEP des de l’àmbit comunitari i municipal
Condueix la taula Rosalina Alcalde, directora de la Plataforma Zero Abandonament de la Fundació Bofill.
- Irene González, de l’Institut de Recerca Educativa de la UdG i co-autora de l’estudi “De l’abandonament a les trajectòries d’expulsió : els processos de racialització des de l’àmbit educatiu.”
- Alba Cuevas. Assessora en antirracisme i no discriminació i autora de l’estudi “Guia per la transformació antiracista des dels ens locals“.
- Miguel Ángel Franconetti, del projecte Siklavipen Savorença de la Fundació Pere Closa.
- Carles Serra, director de la Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista-Universitat de Girona i director de l’estudi L’antiracisme en l’abordatge de l’abandonament escolar des de l’àmbit municipal.
12:30 – 12:45 Fila Zero amb ajuntaments i entitats.
12:45 – 13:00 Torn obert d’intervencions.
13:15 Tancament: Carles Serra, Director de la Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista-Universitat de Girona.