Hi ha un consens en la comunitat educativa que un dels reptes clau del nostre sistema educatiu és l’abonament escolar prematur (AEP). A Catalunya tenim una taxa d’AEP del 18,9%, molt superior a la mitjana europea (10,9%). Per altra banda, la recerca ens evidencia que arreu del món, les polítiques de beques i ajuts a l’estudi són un instrument essencial per reduir l’abandonament escolar i possibilitar la continuïtat de l’alumnat en el sistema educatiu. Però, a casa nostra, tenim un model poc avançat amb una inversió del 3,5% (lluny de la mitjana del 7,5% de la Unió Europea) i és urgent fer un esforç conjunt per repensar les properes accions.
Ens preguntarem en aquest Debat del Cicle Què Funciona en Educació quin tipus concret de beques i ajuts poden ser realment efectius per combatre l’abandonament escolar i alhora millorar els resultats educatius a primària i secundària en el nostre context. L’acte, que serà presentat i moderat per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, partirà de la revisió d’evidències que ha elaborat l’investigador Mauro Mediavilla en un nou informe que sintetitza l’evidència generada per recerques i avaluacions sobre programes de beques i ajuts en diferents països. A partir d’aquesta investigació, tres experts es posicionaran a favor de determinades modalitats de beques, ens argumentaran perquè i ens explicaran com es podrien implementar a Catalunya:
- Cristina Bellés, investigadora de la Universitat de Girona.
- Francesc Colomé, expert en polítiques educatives.
- Joan Carles Navarro, cap del Departament d’Educació de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.
Us convidem a participar en aquest debat i ajudar-nos a pensar un model de beques i suport a l’alumnat més vulnerable digne d’una Catalunya del segle XXI que realment impulsi la igualtat efectiva d’oportunitats.
Hi participes? Inscriu-te!
Acte organitzat per Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill en el marc del projecte Què Funciona en Educació, una aposta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educativa, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats al nostre país.
L’accés al debat és lliure i gratuït, amb inscripció prèvia i es podrà seguir en directe per streaming i també via Twitter amb el hashtag #EduEvidències.