'Crida' o anunci puntual que vulguem destacar

Enllaç

Acte

/

Exploratori: dades ètiques, com la recerca educativa podria beneficiar-se de l'anàlisi de dades amb IA?

Exploratori: dades ètiques, com la recerca educativa podria beneficiar-se de l’anàlisi de dades amb IA?

01/01/1970

17:30 - 20:30

Sant Feliu Innova (CO-Innova Sant Feliu) Carrer Joan XXIII, 14, 08980 Sant Feliu de Llobregat, Barcelona

Comparteix:

ACTE POSPOSAT, PRÒXIMAMENT ANUNCIAREM LA NOVA DATA

Ets un docent, directiu, polític, familiar d’un estudiant, o membre d’una entitat del tercer sector i vols conèixer en quin estat està el debat de la regulació de la IA al nostre voltant, i quines implicacions educatives comporta?

La intel·ligència artificial (IA) pot ser una eina valuosa en els processos de recerca vinculats a l’educació, oferint avantatges significatius. D’una banda, facilita l’anàlisi massiva de dades, permetent la identificació de patrons i tendències que poden guiar investigacions més informades. No obstant això, l’ús indiscriminat pot comportar riscos, com la manca de transparència algorítmica, l’adquisició de dades de caràcter sensible de col·lectius vulnerable, la possibilitat de reforçar biaixos existents o la comercialització de les dades recopilades amb usos que no estiguin vinculats amb l’educació. Des del punt de vista de l’equitat i la justícia social, convé posar la lupa en el possible potencial de la IA en la reducció d’algunes disparitats a l’educació (per exemple, aquells usos relacionats amb la personalització de recursos educatius adaptats a les necessitats individuals de cada estudiant). D’altra banda, cal establir quins són els usos possibles d’aquestes eines a les aules que sí que garanteixen l’equitat i en potencien els aprenentatges, per dotar d’una base de confiança les pràctiques docents que les incorporin. Al mateix temps, convé garantir i facilitar espais de recerca que permetin una transformació en clau de millora educativa. En aquest Exploratori mirarem d’aprofundir en el debat de la possible utilització de la IA en processos de recerca en contextos educatius. 

17:15 h-17:30 h – Obrim portes i cafè de benvinguda

17:30 h-17:35 h – Benvingudes!

17:35 h-18:45 h – Diàleg exploratori: “Com podríem fer ús de la IA per a impulsar la recerca en educació sense perpetrar biaixos?

Amb:

Moderat per:

  • Coral Regí – Educadora i assessora en transformació educativa.

LA REPRODUCCIÓ EN LÍNIA FINALITZARÀ EN AQUEST MOMENT (els tallers no seran retransmesos)

18:45 h-19:45 h: Com reflexionar sobre l’ús de les nostres dades amb un joc de rol?

Amb la col·laboració de Colectic, ens plantejarem quin rol representem en aquesta batalla per les dades o quines estratègies s’apliquen per aconseguir el seu control, amb el joc de rol Data Control Wars. Tot plegat, imaginant col·lectivament un futur tecnològic situat en tres anys diferents: el 2023, el 2037 i el 2055.

Per escalfar motors, t’animem a llegir els següents articles, vinculats a la temàtica de l’Exploratori:

  1. L’article de la Judith Jacovkis, Professora del Departament de Didàctica i Organització Educativa i membre del Grup de Recerca ESBRINA (UB), on reflexiona sobre la utilització que fan les grans tecnològiques de la gestió de les dades de l’alumnat a Catalunya
  2. El reportatge d’en Bernat Ferrer, impulsor de les xarxes locals contra la Segregació a la Fundació Bofill, on s’endinsa en el món de les dades amb les quals s’alimenten les plataformes de gestió educatives al nostre sistema educatiu. 

T’animem a difondre’ls, compartir les teves reflexions o simplement dir la teva a les xarxes amb l’etiqueta #EquitatDigital

I, si ets una docent que ja està indagant sobre l’ús, la seguretat i la privacitat de dades estudiantils per a la recerca educativa, et volem conèixer!

#NextGenerationEU #ngeucat

    Ubicació

    /

    Sant Feliu Innova (CO-Innova Sant Feliu) Carrer Joan XXIII, 14, 08980 Sant Feliu de Llobregat, Barcelona

    Sant Feliu Innova (CO-Innova Sant Feliu) Carrer Joan XXIII, 14, 08980 Sant Feliu de Llobregat, Barcelona

    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.