Video
La biblioteca escolar és urgent. Però quina biblioteca volem?
Els mals resultats en competència lectora i la disminució de l’hàbit lector ens fan cridar que ara, més que mai, la biblioteca escolar és urgent. En els darrers temps, a Catalunya, s’estan alçant més veus reivindicant la recuperació de la biblioteca escolar com a epicentre del coneixement i pilar fonamental per l’aprenentatge lector i literari. Les seves possibilitats van molt més enllà. En termes tecnològics, les biblioteques escolars haurien de ser, també, entorns de cultura digital: espais avançats dins dels centres educatius on el professorat trobi suport en l’ús de noves tecnologies i la gestió de la informació. Així mateix, somiem amb biblioteques on l’alumnat pugui utilitzar aquests espais per explorar, investigar i crear coneixements útils per a la seva vida contemporània.
Molts centres educatius desitgen recuperar la biblioteca escolar, però és essencial reflexionar sobre la seva finalitat: Per a què la volem? En aquest exploratori farem valdre la importància de contextualitzar la Biblioteca Escolar en cada centre educatiu i en la comunitat que el nodreix. Sovint demanem recursos, però quan els tinguem, sabrem com els volem invertir? Per on comencem? Existeixen respostes adequades?
PROGRAMA DE L’ACTE
9:45 h – Obrim portes i acreditació: En aquest moment podràs inscriure’t a l’experiència d’aula de la franja 1 o a l’experiència i taller de la franja 2.
10:30 h – 11:30 h – Auditori – Experiència d’aula: Llegim i en parlem. La importància de la conversa literària amb infants i joves.
L’equip de Tandem LIJ durà a terme una xerrada a través d’exemples d’aula i materials propis de la importància de la conversa literària amb infants i joves.
11:45 – 13:00 – Auditori – *Diàleg: La biblioteca escolar és urgent. Però quina biblioteca volem? La importància de contextualitzar la biblioteca escolar en cada centre educatiu.
Amb:
- Ponent 1 – Monica Baró, professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, especialitzada en biblioteques escolars.
- Ponent 2 – Cristina Novoa, va ser responsable de l’Assessoria de Biblioteques Escolars a la Consejería de Educación de la Xunta de Galícia.
Moderat per:
- Coral Regí – Educadora i assessora en transformació educativa.
- 13:00 – 14:00 – Tallers i experiències d’aula (franja 2)
Proposta 1 | Planta 3 – B1Bl10: taller per apropar el llenguatge computacional a la biblioteca escolar.
Amb l’equip de make&Learn es farà una recopilació i demostració de propostes d’activitats per aprofitar els Kits de Robòtica (tale-bot i micro:bit) del Departament d’Educació a la Biblioteca escolar.
Proposta 2 | Auditori – Experiència d’aula: Llegim i en parlem. La importància de la conversa literària amb infants i joves.
L’equip de Tandem LIJ durà a terme una xerrada a través d’exemples d’aula i materials propis de la importància de la conversa literària amb infants i joves.
*LA REPRODUCCIÓ EN LÍNIA SERÀ NOMÉS PER L’ESPAI DE DIÀLEG (els tallers no seran retransmesos)
**A tots aquells que s’hagin inscrit a l’acte, a pocs dies abans de l’Exploratori, se’ls farà arribar un correu electrònic confirmant-los la seva inscripció i convidant-los a realitzar la tria dels tallers.
Per escalfar motors, t’animem a:
- Recuperar el diàleg sobre els reptes del model de biblioteques escolars catalanes, amb un grup de pioners i referents d’aquests espais, per començar a reflexionar sobre la utilització de les biblioteques escolars al teu centre educatiu.
- Consultar una guia per acompanyar i enriquir els processos de transformació de les biblioteques escolars, per animar-te a fer el pas i convertir la teva biblioteca escolar en un espai il·lusionant i ple d’aprenentatges vibrants.
T’animem a difondre’ls, compartir les teves reflexions o simplement dir la teva a les xarxes amb l’etiqueta #EquitatDigital
I, si ets un docent que ja està impulsant oportunitats educatives mitjançant la transformació de la biblioteca escolar del teu centre, et volem conèixer!
Relacionats

Vols estar al dia de tots els nostres projectes?
Implica’t en el canvi educatiu a Catalunya. Et farem arribar articles, propostes i informació perquè no et perdis res.