Publicació

Garantim el dret a gaudir d’activitats d’estiu?
Aquest document aporta noves dades que il·lustren les desigualtats de participació, procedents de l’enquesta de participació a activitats d’estiu de 2022 realitzada per l’Aliança Educació 360 i del registre d’activitats de lleure notificades de la Direcció General de Joventut.
Les dades recollides fan evident la necessitat d’aplicar mesures per a la universalització de les activitats d’estiu: més beques i ajuts, més oferta a tot el territori, més acompanyament a les famílies i més recursos per a la inclusió.
Els resultats de l’Enquesta de participació d’infants i adolescents a les activitats d’estiu de 2022 fan evident la necessitat d’aplicar mesures per a la universalització de les activitats d’estiu: més beques i ajuts, més oferta a tot el territori, més acompanyament a les famílies i més recursos per a la inclusió.
En aquest dossier, veiem, d’una banda, com en els darrers cinc anys, la participació d’infants i adolescents a les activitats d’estiu ha crescut molt notablement (amb un augment de participants del 42%), i que els infants de famílies d’alt nivell socioeconòmic, que són les famílies amb més recursos per triar com volen que els seus fills i filles passin els estius, hi participen d’una manera molt majoritària (amb un percentatge de participació del 72%).
Però, d’altra banda, veiem que els infants i adolescents de famílies de nivell socioeconòmic baix només hi participen en un 41%; que el preu és el principal motiu de no participació per part d’aquestes famílies; i que el 81% de les famílies enquestades donen suport a la proposta política d’augmentar els ajuts econòmics a les famílies amb dificultats econòmiques.
Les dades confirmen, doncs, que la plena participació a les activitats d’estiu és encara un repte i un objectiu desitjable per una societat polaritzada com la nostra, amb desigualtats socials i educatives molt visibles i creixents, que descohesionen les comunitats i generen itineraris formatius i vitals vulnerats i en risc d’exclusió.
En un context com aquest, les activitats d’estiu proporcionen als infants i joves uns beneficis imprescindibles per al desenvolupament de competències per a la vida i, especialment, per al seu benestar socio-emocional.
Relacionats
Autors
Actes

01/01/1970 09:00h - 14:00h
Entitats i ajuntaments per un #EstiuEnriquit. Junts garantim el dret d’infants i adolescents a aprendre durant l’estiu.
La col·laboració entre l’administració pública i el sector social és un dels elements imprescindibles per a garantir el dret a aprendre durant l’estiu d’infants i adolescents. Especialment d’aquells col·lectius que, per una situació de pobresa, de risc social o d’altres vulnerabilitats, no accedeixen, o ho fan en menor mesura, a les activitats d’estiu existents. Entre […]

01/01/1970 09:00h - 13:30h
Els casals d’estiu, una oportunitat 360
Els casals d’estiu són una de les activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil més consolidades i més en alça en el territori català en les que intervenen entitats tant de l’àmbit públic com privat. En els darrers deu anys, han doblat la implantació als municipis i el nombre d’infants i adolescents que hi […]

01/01/1970 09:15h - 12:30h
El municipi connectat, la clau de l’Estiu Enriquit
És cosa sabuda que l’estiu és terreny fèrtil per a les desigualtats educatives i hi ha molts estudis que alerten dels greus desavantatges que pateixen els infants i adolescents que no gaudeixen de les activitats de lleure educatiu durant l’estiu. També hi ha un grandíssim consens sobre els beneficis del lleure d’estiu en quant al […]

Vols estar al dia de tots els nostres projectes?
Implica’t en el canvi educatiu a Catalunya. Et farem arribar articles, propostes i informació perquè no et perdis res.